حال با توجه به سفر رییس جمهور کشورمان به نیویورک و واکنش های مختلف، بايد ديد اولین حضور حجت الاسلام روحانی در دانشگاه تهران، چگونه خواهد گذشت؟

گروه سیاسی مشرق -  از جمله مطالب تاکید شده توسط رهبر معظم انقلاب به مسئولین نظام حضور آنها در دانشگاه‌ها و جمع‌های دانشجویی بوده است که بعضا مورد غفلت و بی‌توجهی قرار گرفته است.

مقام معظم رهبری طی بیانات خود در دیدار با جمعی از دانشجویان کشور در تاریخ ۱۳۹۱/۰۵/۱۶ به حضور مسئولین در دانشگاه‌ها تاکید کردند و آنها را به شنیدن انتقادات و حرف‌های دانشجویان توصیه کردند.

ایشان در بخشی از بیانات خود پیرامون این موضوع فرمودند: «من عقيده‌ام اين است كه مسئولين بايد در دانشگاه‌ها شركت كنند؛ رؤساى سه قوه، مسئولين ميانى، رئيس صدا و سيما، مسئولين سپاه و نيروهاى مسلح؛ اينها بروند با دانشجوها جلسه بگذارند و حرفهاى گفتنىِ دانشجوها را بشنوند.» ایشان در ادامه تاکید کردند: «هيچ چيزى جاى اين گفتگوى رو در رو و چهره به چهره را نميگيرد؛ همانى كه سنت قديمى روحانيون ما بوده كه بنشينند روى منبر، با مردم چهره به چهره حرف بزنند. من الان از همين جا به مسئولين سفارش ميكنم كه در جلسات دانشجوئى شركت كنند؛ بيايند، بشنوند از دانشجوها، و بگويند به دانشجوها.»

پس از پيروزي انقلاب اسلامي در اغلب سال ها، روز 16 آذر به عنوان روز دانشجو گرامي داشته مي‌شد؛ در بیشتر سال‌هاي پيش از رياست جمهوري سيدمحمد خاتمي، اين روز تنها با يك پيام وزراي علوم و بهداشت همراه بود؛ اما با روي كار آمدن خاتمي و توجه ويژه وي به دانشجويان، رئيس جمهور تبديل به يكي از اكرام كنندگان اين روز شد؛ سخنراني هاي وي در اين روز معمولا با حواشي همراه بود؛ اين سنت حسنه – فارغ از حواشي ناخوشايندي كه براي آن بوجود آمد – را محمود احمدي نژاد نيز ادامه داد؛ احمدي نژاد نيز همانند خاتمي در ظاهر توجه ويژه‌اي به قشر دانشجو و بزرگداشت روز دانشجو داشت؛ جالب اينجاست كه سخنراني هاي احمدي نژاد نيز با حواشي خاصي همراه بود.


* برخي از مهم ترين سخنراني‌هاي رؤساي جمهور و حاشيه‌هاي پيرامون آن در روز دانشجو را در ادامه می توانید ملاحظه کنید؛


* دوران بی‌توجهی به جمع‌های دانشجویی

در سالهاي اوليه انقلاب دولت بيشتر درگير مسئله جنگ بودند و كشور داراي رئيس جمهور و نخست وزير بود؛ در آن روزها، تنها توجه دولت به روز دانشجو، پيامي بود كه وزراي بهداشت و علوم همه ساله صادر مي‌كردند و هميشه با نوعي كلي گويي همراه بود.

دولت هاشمي نيز همين روند را ادامه داد و رئيس جمهور هيچ سخنراني در اين ايام و با عنوان روز دانشجو در دانشگاه‌ها نداشت؛ البته هاشمي رفسنجاني یک‌بار در 16 آذر سال 1373 در اجتماع دانشجويان بسيجي دانشگاه‌هاي علوم پزشكي كشور حضور يافت، ولی سخنراني وی بيشتر به سخنراني در جمع بسيجيان شبيه بود تا در جمع دانشجويان، هاشمی در بخشی از سخنان خود گفت : «حضور بسيجيان در دانشگاه‌ها نويد حضور اسلام و انقلاب در آينده كشور است»؛ هاشمي در اين ديدار تأكيد كرد كه « دانشجويان بسيجي بايد به همگان ثابت كنند كه بسيج در همه صحنه ها از جمله صحنه علم و دانش نيز سرآمد است»

اين گردهمايي که يك اجتماع دانشجويي محض محسوب نمي‌شد، و نمي‌شد نام حضور در يك دانشگاه را بر آن نهاد؛ هرچند كه افراد حاضر در سخنراني دانشجو بودند و سخنرانی هاشمی نیز یکی از بي حاشيه ترین سخنرانی های روسای جمهور در دانشگاه‌ها و در میان دانشجویان بود يك سخنراني معمولي به حساب مي‌آمد.


*** آغاز دولت خاتمی و توجه به دانشجویان؛؛


سيد محمد خاتمي را بايد مبدع حضور رئيس جمهور در يك دانشگاه و در اجتماع دانشجويان در روز دانشجو دانست.

خاتمي که با شعارهای انتخاباتی خود نشان داده بود نسبت به دولت هاشمی، توجه ویژه‌ای به قشر دانشجو خواهد داشت، رویکرد تعامل با دانشجویان را در دولت اصلاحات در دستور کار خود قرار داد و زمينه حضور رئیس جمهور در يك دانشگاه در روز دانشجو در دومين سال رياست جمهوري خاتمي بوجود آمد.

بررسي چند سخنراني سیدمحمد خاتمی نشان مي‌دهد كه طرفداران سالهاي اول خاتمي در سال آخر دولت او، هنگام سخنراني وي به چنان اعمال قبيحي دست زدند كه واكنش شديد خاتمي "‌ آرام " را در پي داشت.



1. سال 1377، جلسه‌ای آرام در دانشگاه صنعتي شريف

خاتمي در 16 آذر 77 به دانشگاه صنعتي شريف رفت تا به سخنراني بپردازد. اين اولين سخنراني خاتمي در روز دانشجو بود. خواندن بخش‌هايي از سخنراني خاتمي بسيار جذاب به نظر مي‌رسد:

خاتمي در سخنراني خود در جمع دانشجويان دانشگاه شريف عنوان كرد كه «ما با انقلاب از وابستگي سياسي و عملي رهايي پيدا كرديم و امروز براي خودمان تصميم مي‌گيريم و حتي اگر اشتباه كنيم خودمان اشتباه مي‌كنيم و از بيرون بر ما تحميل نمي‌شود».

همچنین خاتمي گفت : «اگر گفته شود بخشي از حاكميت و يا نيروي نظامي به بسيج سرويس دهد، به معناي آلت دست بودن بسيج در دست گروه خاص نيست، بسيج بايد در دانشگاه‌ها حضور داشته باشد».



خاتمي در سخنراني خود گريزي هم به پرونده قتل داريوش فروهر و همسرش زد و گفت: «بنده با قاطعيت اين جنايت را پيگيري مي‌كنم و اين عملي محكوم است». وي عنوان كرد كه براي شناسايي عاملان قتل فروهر و همسرش تا آخر جلو خواهد رفت.

خاتمي همچنين به ستايش غرب به شكلي خاص پرداخت و گفت اگر غرب بد اخلاقي دارد، همين غرب مشروطيت هم دارد؛ البته بايد متذكر شد مشروطيتي كه غرب در قرون اخير بدان رسيده بسيار نازل تر از مشروطيتي است كه اسلام در چهارده قرن قبل آن را تجويز نموده است.

خاتمي همچنين به اهميت اجراي قانون و برخورد با متخلفين از قانون اشاره كرده و گفت: «اگر كسي از چارچوب قانون بيرون برود، برخورد مي‌كنم و به قانون كشاندن نيز از طريق قانون خواهد بود».

از جمله حواشي جالب سخنراني رئيس جمهور در اين مراسم اين بود كه نام سئوال كنندگان از رئيس جمهور اعلام نمي‌شد و تنها به ذكر شماره‌اي پرداخته ‌شد و به گونه اي عمل مي‌شد كه گويي امنيتي براي آنان وجود ندارد و اگر نامشان برده شود جانشان به خطر مي‌افتد؛ البته اين بازي كودكانه اي بيش به نظر نمي‌رسيد.


2. سال 1378، سخنراني انقلابي خاتمی در دانشگاه علم و صنعت

دومين سخنراني خاتمي در دانشگاه و روز دانشجو را بايد يكي از سخنراني هاي انقلابي و متعهدانه خاتمي دانست كه داراي مرزبندي صريح با دشمن بود.

خاتمي در اين سخنراني كه در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد درباره رابطه جمهوری اسلامی با آمريكا و وجود ديوار بلند بي‌اعتمادي ميان دو كشور، با اشاره به بعضي خيانت هاي امريكا در حق مردم ايران از جمله كودتاي 28 مرداد 32 گفت: «وقتي ما مي‌گوئيم ميان ما و امريكا ديوار بلند بي اعتمادي است، شعار نمي‌دهيم. ملت ايران احساس مي‌كند از 28 مرداد 32 تا پيروزي انقلاب اسلامي، آمريكايي ها بر سرنوشت ما مسلط بودند و آيا اين ملت حق ندارد خسارات وارده و تحقيرها و توهين هاي روا داشته شده در اين مدت را ناشي از سياست هاي آمريكا بداند؟... مسئله دشمني ما با امريكا نيست، بلكه مهم تر از آن يك فلسفه و ديدگاه است كه اين ملت ذلت را نمي‌پذيرد و اساس روابط ميان ملت ها را احترام متقابل مي‌داند.»



خاتمي با مرور تاريخ انقلاب با رهبري امام عنوان كرد كه اگر اعتقاد ديني نبود چيزي به نام ايران در جهان باقي نمي‌ماند.

خاتمي تأكيد كرد كه دانشجويان بايد منادي ارزش‌ها و اصولي باشند كه هويت تاريخي و فرهنگي اين ملت را تشكيل مي‌دهند كه اسلام عزيز در رأس آن است.

خاتمي همچنين با اشاره به وقايع كوي دانشگاه عنوان كرد كه عده اي ميخواستند دانشجويان را مظهر خشونت معرفي كنند اما « خوشبختانه جامعه دانشگاه ما با تدبير و شكيبايي راه خود را از آشوبگران جدا كرد.»

خاتمي همچنين با اشاره به حوادث كوي دانشگاه و روند پرونده آن عنوان كرد كه « از روند پيگيري پرونده كوي دانشگاه شخصا راضي نيستم، و انتظار دارم با سرعت عمل و دقت بيشتري اين پرونده بررسي شود كه متهمان بعد از مدتي طلبكار نشوند و دانشجويان نيز بدهكار نشوند». همچنين خاتمي در واكنش به جمله يكي از دانشجويان كه گفت « خاتمي، آخرين اميد رسيدگي به مسئله كوي دانشگاه است»، گفت: «من از شما مي‌خواهم كه اين ديدگاه را اصلاح كنيد؛ شما نبايد منتظر قهرمان باشيد».



از حواشي اين مراسم اين بود كه عده اي دانشجويان تصوير بزرگي از كارت عضويت رئيس جمهور در بسيج مستضعفين را با خويش حمل مي‌كردند. برخي از دانشجويان در مراسم نيز هنگامي كه برخي از شعارهاي انقلابي ديگر دانشجويان را با سوت و كف سركوب مي‌كردند شعار مي‌دادند « انحصار حيا كن، دانشگاه را رها كن». دانشجويان حاضر در مراسم با شعارهاي « دادگاه انقلابي ، تشكر تشكر »، « خاتمي دلاور، پيرو خط رهبر» به ابراز نظر و دفاع از خاتمي در برابر ساختار شكنان پرهياهو پرداختند.

سخنان خاتمي در تأكيد بر مباني ديني و اسلامي و مرزبندي صريح و روشن با امريكا باعث شد حسين شريعتمداري در سرمقاله روزنامه كيهان به حمايت از سخنراني خاتمي پرداخت و برخي از دوستان خاتمي را كه در باطن و در عمل با گفتمان خاتمي مشكل دارند را مورد نكوهش قرار داد؛ مقصود شريعتمداري دوستان افراطي خاتمي بود كه رويكردي ساختارشكنانه نيز داشتند.


3. سال 1379؛ هياهوی ساختار شكنان پیش روی خاتمی

سخنراني بعدي خاتمي اما با حاشيه بيشتري همراه بود. سومين سخنراني خاتمي در آذرماه 1379 بود كه در دانشگاه تربيت مدرس برگزار شد. در این مراسم كه عده‌اي با تصاوير خاتمي و مصدق در ميان جمعيت حضور داشتند، رئيس جمهور خطاب به دانشجویان گفت «ما هنوز بلد نيستيم چگونه يكديگر را تحمل كنيم، بايد مواظب باشيم كه وقتي يك گروه با رأي اكثريت روي كار مي‌آيد، اقليت را كنار نزند و نيز اقليتي كه در انتخابات رأي نياورده با هر شيوه اي قصد كنار زدن اكثريت را نداشته باشد.»

خاتمي به طرفداران افراطي اش گوشزد كرد كه «امروز هرگونه سخن از تغيير در قانون اساسي كه به تغيير نظام تعبير شود، خيانت به ملت و اصلاحات است».

خاتمي در پاسخ به دانشجوياني كه درباره قتل‌هاي زنجيره‌اي شعار مي‌دادند "خاتمي، خاتمي، افشا كن، افشا كن"؛ گفت: «چيز پنهاني نيست كه افشا شود، و اين توقعات هم نابجاست... قتل‌هاي زنجيره اي يك غده سرطاني بود كه در دستگاه امنيتي ما قرار داشت كه تا آنجا كه به بنده مربوط مي‌شد، عاملان قتل ها شناخته شدند، و غده سرطاني از وزارت اطلاعات حذف شد كه اگر همراهي رهبر انقلاب در اين زمينه نبود تلاش ما به جايي نمي‌رسيد».



در پرسش و پاسخ صورت گرفته در اين جلسه، خاتمي در پاسخ به سوالي درباره قوه قضاييه گفت: « من در حيطه سه قوه، تذكر و اخطار دادم اما تعبير "‌جلوگيري از قوه قضاييه را نمي پسندم"؛ اين قوه مستقل است و طبق تشخيص خودش عمل مي‌كند... اگر زماني ديديد كه رئيس جمهوري مي‌خواهد نظرش را بر قوه خودش يا ديگر قوا تحميل كند بدانيد گام در راه ديكتاتوري گذاشته است.»

البته اين مراسم نيز با حاشيه هايي همراه بود؛ هو كردن هاي برخي از دانشجويان در حين سخنراني خاتمي، و در مواقعي كه سخنان خاتمي به مذاق ساختار شكنان خوش نمي‌آمد، از اين جمله است؛ رئيس جمهور خطاب به عده‌اي كه با هياهو نظم مجلس را مدام به هم مي ريختند گفت‌: «در حيرتم كه عده اي كه عقبه شان صد نفر هم نيست شلوغ مي‌كنند و اجازه نمي‌دهند دانشجويان مراسم خود را برگزار كنند. شما بايد جلوي اين ها را بگيريد».

دانشجويان نيز يكصدا و با صداي صلوات آنها را خاموش كردند. اين اتفاق چندين بار رخ داد كه با تلاش ديگر دانشجويان خاموش شد.

هياهوي ساختار شكنان معمولا زماني رخ مي‌داد كه خاتمي در دفاع از عملكرد نظام سخن مي‌گفت، همانند جريان پيگيري ماجراي قتل‌هاي زنجيره اي.



4. سال 1383؛‌ سوت زنان ديروز؛ فحاشان امروز

سخنراني آذرماه سال 83 خاتمي در دانشگاه تهران كه آخرين سخنراني خاتمي در روز دانشجو در دوران رياست جمهوري محسوب مي‌شد، یکی از پر تنش ترین سخنرانی های خاتمی در روز دانشجو محسوب می‌شد که با حاشیه‌های فراوانی همراه بود.

تعدادي از دانشجويان در مراسم 16 آذر در آغاز ورود رئيس جمهور در تالار شهيد چمران دانشكده فني دانشگاه تهران گرد آمده و با سردادن شعارهاي «خاتمي، خاتمي، استعفا، استعفا»، «دانشجو بيدار است، از خاتمي بيزار است»، «مرگ بر استبداد» و... استقبال خود از رئيس‌جمهور را به گونه‌اي متفاوت از سالهاي گذشته ابراز كردند.

هنوز خاتمي در محل برگزاري مراسم حضور نيافته بود كه شعارهايي در ميان شركت‌كنندگان رد و بدل مي‌شد.

عده‌اي دست مي‌زدند، عده سرود يار دبستاني و گروهي نيز سرود اي ايران را مي‌خواندند، عده‌اي نيز با شعار "درود بر سه سيد فاطمي، خميني، خامنه‌اي، خاتمي" تعدادي ديگر نيز با فرستادن صلوات آمدن رييس جمهوري را انتظار مي‌كشيدند.



بر روي ديوارهاي محل برگزاري مراسم پلاكاردهايي نصب شده بود كه بر روي آنها جملاتي در گراميداشت روز دانشجو نوشته شده بود. اما آنچه بيش از هر چيز به چشم مي‌خورد، دست نوشته‌هاي كوچكي بود كه هراز چند گاهي و عموماً در مقابل دوربين‌هاي مدار بسته بالاي دست‌ها گرفته مي‌شد.

بر برخي از اين دست نوشته‌ها عباراتي چون: آقاي خاتمي برخورد با مفاسد اقتصادي به كجا كشيده شد؟، خاتمي پاسخگو كجاست؟، به اميد روزي كه در جامعه عدالت اجتماعي برقرار شود، اگر بتوانيم زور را تحمل نمي‌كنيم و ايستاده‌ام چو شمع مترسان ز آتشم، نقش بسته بود.

اما مهمترین نکته آخرین سخنرانی خاتمی در میان دانشجویان این بود که عده‌اي كه زماني خاتمي را مهره ي خود براي تغيير نظام مي‌دانستند و تلاش داشتند تا خاتمي را بدين امر سوق دهند، و امروز در اهداف خود كاملا نااميد شده بودند و ديگر زماني هم براي آنان و اهداف براندازانه شان وجود نداشت، دست به انتقادات شديد و تهمت پراكني عليه خاتمی زدند.

برهم زدن سخنراني رئيس جمهور از اولين اهداف اين گروه بود.

اين بار افرادي كه تا ديروز به مخالفت با رئيس جمهور معرفي مي‌شدند به حمايت از رئيس جمهور پرداختند.



بررسي اين سخنراني قابل توجه به نظر مي رسد؛ خاتمي در اين مراسم، سخنراني كوتاهي درباره 16 آذر و ماندگاري آن انجام داد و بيشتر وقت جلسه به پرسش و پاسخ گذشت. آثار و نشانه‌هاي اعتراض عده اي از سوت زنان ديروز براي خاتمي از همان آغاز جلسه به چشم مي‌خورد. اما خاتمي تلاش كرد تا بدون توجه به هياهوهاي اين عده به سخنراني خود ادامه دهد و فضا را آرام كند.

از آنجا كه براي سخنراني رئيس جمهور سالن نسبتا كوچكي را نسبت به جمعيت استقبال كنندگان پيش بيني كرده بودند، در حين سخنراني، هجوم دانشجوياني كه بيرون سالن بودند باعث شكسته شدن شيشه هاي درب سالن گرديد كه باعث شد عده اي از دانشجو به زحمت وارد سالن شوند. اين اتفاق خود هيجاناتي را بوجود آورد.

عده اي از دانشجويان در هنگام سخنراني خاتمي فرياد مي‌زدند : « بسه دروغ، بسه دروغ»؛ كه خاتمي پاسخ داد شما بايد منطقي باشيد. بعد از سخنان نماينده برخي از تشكل‌هاي دانشجويي، عده اي از دانشجويان فرياد زدند «‌مرگ بر ديكتاتور- خاتمي؛ تو به ما پشت كردي» كه خاتمي پاسخ داد: نه هنوز رويم به طرف شماست. خاتمي ادامه داد: بايد دموكراسي را قبول داشته باشيم. فقط ديكتاتورها هستند كه غير خودشان را قبول ندارند... ما بايد عقايد مختلف يكديگر را تحمل كنيم ... »‌؛ كه عده اي شعار دادند: « باز دروغ، باز دروغ». رئيس جمهور با متانت گفت: « اگر بناي شما بر اين است كه من حرف نزنم من پا مي‌شوم و مي‌روم. اگر به من حق مي‌دهيد كه حرف بزنم لطفا ساكت باشيد و هركس نميخواهد برود بيرون تا كسان ديگر بيايند داخل». خاتمي همچنين گفت: «حالا نوبت من است»؛ عده اي شعار دادند «مزخرف، مزخرف». خاتمي گفت: «انشاءالله بعد از من كساني خواهند آمد كه خوب عمل خواهند كرد.»



زماني كه خاتمي گفت من اولا شهادت روشنفكري ام را بدهم؛ عده اي شروع كردند به هو كردن خاتمي كه در اين زمان خاتمي نيز به اين اهانت ها واكنش نشان داد و با عصبانيت گفت: « اين خلاف مصالح ديگران و روش دموكراتيك است. چند نفري هستند كه هو مي‌كنند.كاري نكنيد كه بگويم بيرونتان كنند. آدم باشيد. آدم هايي كه تحمل ديگران را ندارند خدا نكند به قدرت برسند. در همه چيز انحراف ايجاد كرديد حالا آمديد اينجا نمي خواهيد كه ما حرف بزنيم.»

خاتمي در موضعي انقلابي گفت «گول رانده شدگان از انقلاب را كه مي‌خواهند براي ما سوغات آزادي و دموكراسي بياورند، نخوريد. راه دموكراسي از جمهوري اسلامي مي‌گذرد... به عنوان كسي كه كم و بيش مطالعه و تجربه دارد به شما اطمينان مي‌دهم مردم‌سالاري جز از طريق سازگاري با دين در كشور ما قابل تحقق نيست».

خاتمي در ادامه صحبت هاي خود خطاب به اصلاح‌طلبانی که لب به مخالفت با وی گشوده بودند، گفت: «نبايد كار به جايي برسد كه در متن جنبش اصلاحات، تجربه‌اي كه در سال 52 و 53 توسط پيكاري‌ها و مجاهدين خلق ايجاد شد، تكرار شود كه تحت نام «دين عليه دين» قيام كنند.» رئيس جمهوري خطاب به دانشجويان اصلاح‌طلب که حالا اعتراض خود را به خاتمی با هر طریق ممکن می‌رساندند، گفت: «الحمدالله دوران من به سر آمد اگر بناي طلب كاري باشد، من طلبكارم.» وی در ادامه تاکید کرد: « نه طلبكار از ملت كه ولي نعمت ماست و همه چيز خود را براي استقرار يك نظام مردمي سازگار با دين داده است و اگر امروز هم خطري باشد، نه شعار دهندگان بلكه همان مردم مظلوم و زنان و مرداني كه دست‌هايشان پينه بسته است، به نمايندگي از اين ملت از بعضي جريانات طلبكارم.»
 
محسن قمي رئيس نهاد نمايندگي ولي فقيه در دانشگاهها كه پس از مراسم روز 16 آذر دانشگاه تهران با تاكيد بر اينكه اهانت‌هايي كه به رئيس جمهوري شد كاملا برنامه‌ريزي شده بود، گفت: با برنامه‌ريزي دقيق مي‌توان ردپاي گروه‌هايي را كه اصلا به آزادي، دموكراسي و حقوق ملت اعتقاد ندارند در اين گونه اغتشاشات مشاهده كرد. وي افزود: خداي نكرده شايد اين عقيده را هم نتوان انكار كرد كه گاهي اين افراد در آن طرف آب‌ها هم ريشه دارند و از آنها خط می گیرند. (اینجا)



5. سال 1387؛‌ دعوت برای کاندیداتوری خاتمی

حضور محمد خاتمي رئيس‌جمهور سابق در دانشگاه تهران كه به دعوت انجمن اسلامي دانشجويان دانشگاه تهران و علوم پزشكي تهران صورت گرفت،‌ حاشيه‌هايي را به همراه داشت.

در اين مراسم پيش از سخنراني خاتمي، حاضران در سالن سرود يار دبستاني را چندين بار خواندند؛ ضمن اينكه كليپ‌هايي در مورد 18 تير پخش شد.

يكي از مهمترين حاشيه‌هاي اين ديدار، برخورد انتظامات اين برنامه كه از اعضاي انجمن اسلامي دانشگاه تهران بودند، با فيلمبردار واحد مركزي خبر بود كه او را از سالن بيرون كرده و قصد خارج كردن فيلم از دوربين او را داشتند كه موفق نشدند.

حدود 2 ساعت پيش از ورود خاتمي به تالار شهيد چمران دانشكده فني دانشگاه تهران، عده‌اي از دانشجويان با فشار به درب اصلي اين سالن كه بسته شده بود قصد حضور در سالن را داشتند كه در نهايت منجر به شكسته شدن درب شد.

برخي از دانشجويان حاضر معتقد بودند كه حاميان خاتمي امکان انتقاد به منتقدین را نداده اند و برنامه به صورتی طراحی شده است که تنها حامیان خاتمی می توانند نظرات خود را بیان کنند.

دانشجويان حاضر در سالن شعارهاي "خاتمي قهرمان، براي حفظ ايران، اميد ملت بمان "، "ممد خاتمي تو پينه دوزي، مملكت پاره شد بايد بدوزي "، "ممد خاتمي برگرد به پستت، محمود احمدي برگرد به پستت "، "دانشجو دانشجو اتحاد اتحاد، خاتمي خاتمي اعتماد اعتماد "، "خاتمي پاينده‌، رئيس‌جمهور آينده "، "خاتمي خاتمي به عهد خود وفا كن، احمدي احمدي مملكتو رها كن "، "آزادي انديشه، بي خاتمي نمي‌شه " و "نصر من الله و فتح قريب، مرگ بر اين دولت مردم فريب " سر مي‌دادند.

خاتمي در بخشي از سخنان خود گفت «من برخلاف برخي‌ها معتقد نيستم كه اين دولت مي‌خواهد كارها را خراب كند، مي‌دانم كه قصد خير دارد.»

پس از سخنرانی خاتمي، سوالی درمورد كانديدا شدن يا نشدن وي در انتخابات رياست جمهوري 88 پرسیده شد که خاتمی تلويحاً اعلام كرد كه به احتمال فراوان نمي‌آيد، تعدادي از دانشجويان شعار "خاتمي بايد بياي " را سردادند كه خاتمي هم در پاسخ گفت: "هنوز نگفتم نمي‌آيم، در حال بررسي هستم. "

برخی از دانشجويان در اعتراض به قسمتي از سخنان خاتمي در خصوص پايبندي‌اش به خط امام(ره)، فرياد زدند "دروغ است، دروغ است "، در این هنگام حامیان خاتمی كاغذهای مچاله‌ شده را به سمت آنها پرتاب کردند که در نوع خود جالب بود.



*** آغاز دولت دولت احمدي‌نژاد؛


1. آتش زدن عكس رئيس جمهور و یک پاسخ هوشمندانه


سخنراني محمود احمدي نژاد در سالگرد روز دانشجو در سال 1385 در دانشگاه اميركبير تهران انجام شد. محمود احمدي نژاد نيز بسان خاتمي توجه ويژه اي به قشر دانشجو داشت، و اين بخاطر برخاستن اين رئيس جمهور از متن و بطن دانشگاه بود؛ احمدي نژاد كه خود را همواره يك معلم معرفي مي‌كرد، توجه ويژه اي نيز به قشري داشت كه تا ديروز در كلاس درس به عنوان معلم شان حاضر مي‌شده است.

تلاش براي برهم زدن سخنراني احمدي نژاد بسيار گسترده بود؛ اين امر نه تنها برنامه ريزي شده به نظر مي‌رسيد بلكه حتي دامنه توهين‌ها، هياهو ها و جنجال‌ها به مراتب از سخنراني هاي خاتمي بيشتر و شديد تر بود. اما احمدي نژاد كه هيچ‌گاه داعيه روشنفكري نداشت، كوچكترين عصبانيتي پيدا نكرد و در برابر بدترين توهين‌ها و اهانت ها با لبخند و پاسخ‌هاي هوشمندانه از آن ها عبور مي‌كرد.

در ميان سخنان احمدي‌نژاد اظهارات وي عمدتا با واكنش و شعارهاي موافقان و مخالفان مواجه مي‌شد. در بخشی از سخنراني احمدي‌نژاد در ميان دانشجويان دانشگاه پلي تكنيك عده‌اي شعار مي‌دادند «آمريكا را رها كن فكري به حال ما كن».

همچنين در ميان سخنراني رييس‌جمهور يك نفر از حاضران عكس وي‌ را به آتش كشيد و احمدي‌نژاد نيز در واكنش به اين اقدام گفت: «اين افتخار من است كه در راه تعالي كشورم بسوزم.»



در مقابل عده‌اي ديگر شعار مي‌دادند «مرگ بر اسرائيل»، «ابوالفضل علمدار احمدي‌نژاد را نگه دار»، احمدي‌نژاد نيز گفت ابوالفضل علمدار اين جوانان شجاع را نگه دار.

همچنين چندين بار از ميان جمع صداي مواد محترقه بلند شد كه دقايقي فضا را متشنج كرد و در اين هنگام عده‌اي از دانشجويان در همراهي با رييس جمهور شعار مي‌دادند « توپ، تانك، مسلسل ديگر اثر ندارد».

در اين مراسم در حالي كه اكثريت دانشجويان در مخالفت با تعدادي از كساني كه قصد داشتند نظم جلسه را برهم بزنند، شعار مي‌دادند «دانشجو مي‌ميرد ذلت نمي‌پذيرد» احمدي‌نژاد گفت: «شعار همه دانشجويان و افتخار آنها اين است كه ديكتاتوري را در هر لباسي مي‌شناسد و سركوب مي‌كند و امروز هم بزرگترين ديكتاتوري آمريكا است كه لباس حقوق بشر بر تن كرده است... دانشجويان آگاه ما در همه صحنه‌ها خواهند ايستاد.»



در حالي كه تعدادي از دانشجويان به شعارهاي خود عليه رئيس جمهور ادامه مي‌دادند، احمدي‌نژاد گفت: «يكي از ويژگي‌هاي دانشجويان تحمل سخنان ديگران است و شما بايد نشان دهيد كه دانشجو آگاه است، مي‌ميرد، اما از بيگانه ماموريت نمي‌پذيرد.»

عده‌اي از دانشجويان اخلال گر با همهمه مانع از رسيدن سخنان رئيس‌جمهور به گوش سايرين مي شدند كه رئيس‌جمهور به آنها گفت: «شما به اندازه كافي حرف زديد و شعار داديد، اما حالا وقت آن رسيده كه حرف برادر كوچك خود را كه از دانشگاه براي برپايي عدالت قيام كرده، بشنويد.»

احمدي نژاد مواضع انقلابي و هوشمندانه اي را اتخاذ كرد و در هيچ صحنه اي و در پاسخ به هيچ اهانتي كوچكترين عصبانيتي بروز نداد و با متانت خاصي تا پايان مراسم به سخنراني خود ادامه داد كه نشان از ناكامي بدخواهان نظام بود.



2. کنسل شدن حضور احمدی نژاد در دقیقه ۹۰

محمود احمدی‌نژاد پس از پایان دولت دهم و انتخاب حجت الاسلام حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور یازدهم قرار بود در نشست سالانه اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل در دانشگاه مدرس حضور پیدا کند، که برگزاری این نشست لغو شد.

بر اساس اعلام مسئولان برگزاری این نشست، دفتر رئیس جمهور سابق اعلام کرده که به‌دلیل جنجال‌های رسانه‌ای پیش آمده روزهای اخیر بر سر حضور احمدی‌نژاد در دانشگاه تربیت مدرس، وی از حضور در جمع دانشجویان خودداری کرده است.

قرار بود احمدی‌نژاد با حضور در این نشست به سؤالات مختلف دانشجویان درباره دوران ریاست جمهوری خود پاسخ دهد.


جمع بندی

فرصت حضور رئيس جمهور در يك دانشگاه و سخنرانی در جمع دانشجويان همواره با حاشیه‌هایی همراه بوده است که بعضا به بی‌احترامی و انتقادات تند دانشجویان ختم شده است، این در حالی است که فرصت حضور یک رئیس جمهور در میان دانشجویان و شنیدن نظرات مختلف آنها فرصت گرانبهایی است که می توان از آن بهترین بهره را برد.

حال با توجه به سفر هیات دولت به نیویورک و واکنش های مختلف، بايد ديد اولین حضور حجت الاسلام روحانی در دانشگاه تهران، چگونه خواهد گذشت؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 4
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۰۱:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
    1 0
    مشرق ممنون، خیلی خوب بود
  • ۰۴:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
    1 0
    ظاهر قصد نویسنده این بود که ما کنایه های نیش دار خاتمی به اسلام و انقلاب و رهبری را فراموش کنیم.
  • ادواردو ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۲
    1 0
    شعار ما در دانشگاه تهران: "مرگ بر امریکا"
  • ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
    1 0
    درودبراحمدی دلاور مرگ برخاتمی خائن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس